top of page

Spijt, als je oud bent

Foto van schrijver: Lisa BastiaansenLisa Bastiaansen

Bijgewerkt op: 24 mrt 2023


Aan het eind van ons leven schijnen we spijt te hebben van de dingen die we níet hebben gedaan.


Ik snap best dat je dan ineens beseft dat je minder angstig had hoeven zijn. Dat je een beroemde zanger had kunnen worden. Dat jij je, achteraf gezien, niet 'minder' had hoeven voelen dan je broer. Als je je gelijkwaardig aan hem had gevoeld, dan was er geen veldslag geweest. Omdat jij dan niets te verdedigen had. Of, dat je op het sterfbed ineens beseft dat jij níet hetzelfde was als je moeder.


Dat je aan het eind pas beseft hoe vrij je eigenlijk bent.

Echter, alle belemmeringen in ons hoofd, onze oordelen en overtuigingen waardoor we dingen níet doen, zijn slechts neurologische connecties. Die soms vastgeroest lijken. Ooit aangemaakt. En omdat we het oordeel over onszelf de rest van ons leven bevestigen, is het waar.

Vooral die onbewuste oordelen. Bijvoorbeeld het idee dat we ons moeten bewijzen. Aan vader of moeder. Of aan die broer dus. Omdat we onberedeneerd, op basis van emotie, aannemen dat we ‘minder’ zijn. Dit soort programma’s van waaruit we acteren. Die zijn pas zonde.


Slechts 0,26% van de 30.000 dagelijkse beslissingen nemen we rationeel. Je trekt dus ten strijde vanuit die onbewuste emotionele aansturing. Dat het maar gezegd is.


Terugkomend op spijt. Als je niet weet welk patroon de werkelijke beslissingen maakte, dan kan je jezelf achteraf niets kwalijk nemen.

Als je anders kon, had je het gedaan. Maar dat deed je niet. Omdat je te vaak dacht dat je iets te verdedigen had. Of te bewijzen.


En heb je dingen niet gedaan.


Gelukkig bestaan er eenvoudige technieken om dit soort programma’s te doorbreken. Waardoor je die vrijheid toch nu al kan voelen.

Niet dat je na één sessie ineens naar de Argentijnse pampa's vertrekt om nooit meer terug te komen. Maar vrijheid in je hoofd zorgt ervoor dat jouw verantwoordelijkheid lichter voelt. Dat jij uit die neerwaartse, vicieuze cirkel in je relatie stapt. Zonder dat je weg hoeft te gaan.


Die vrijheid in je hoofd zorgt er overigens ook voor dat jij je fysiologie in balans aanstuurt. Daar kan je heel wat fysiek ongemak mee laten verdwijnen.


En later nergens spijt van hebben.





 
 
bottom of page