top of page

Een hernia hoeft geen pijn te doen?

Ze was een ervaren parachutist. Totdat ze 15 jaar geleden door een windhoos een verkeerde landing maakte en haar beide hielen verbrijzelde.


Na een operatie van 8 uur verklaarde de arts dat ze nooit meer goed zou kunnen lopen. Ze zou in ieder geval altijd pijn blijven houden.
De prognose van de arts klopte. Ze kwam in een rolstoel terecht. Waar ze na twee jaar door pure wilskracht weer uit kwam. Maar de pijn bleef. Precies zoals de arts had voorspeld.


15 jaar na dit ongeluk werd ze klant bij mij. Ik coachte haar zodat ze van haar inmiddels diverse klachten af kon komen.


Klachten laten stoppen is mogelijk omdat een klacht die langer aanhoudt dan twee maanden vaak slechts een neurologische, fysiologische respons is, die vanuit het brein wordt aangestuurd.

Stop je de juiste (onbewuste) stressvolle informatie vanuit het brein, dan verdwijnt de pijn definitief en komt het lichaam in herstelstand.


De klachten die zich bij mijn klant hadden opgestapeld verdwenen al snel tijdens onze samenwerking. Ze kon zich echter niet voorstellen dat de pijn aan haar hielen, een blessure die van buitenaf veroorzaakt was, ook mentaal werd aangestuurd.We pasten de technieken toe die normaliter zorgen voor het stoppen van pijn. De focus lag op de uitspraak van de arts, die destijds nogal wat indruk had gemaakt. Ze besefte hoe boos ze was. En verdrietig natuurlijk. En de zorgen over de toekomst op dat moment. De stressvolle boodschap had in de jaren een plek gekregen, maar was nog steeds een constante neurologische boodschap vanuit het brein.

Na een half uur stond ze perplex op. Ze liep door de kamer en zei ‘ik heb geen pijn meer’.


Langdurige pijn is meestal een neurologisch en fysiologisch fenomeen. Als je de oorzaak wegneemt, stopt het.


Dit blijkt bij hernia niet anders. De een heeft pijn, de ander niet. De ernst van de schade blijkt geen invloed te hebben. Gepubliceerde onderzoeken hebben uitgewezen dat je een ernstige hernia kunt hebben, zichtbaar op een MRI, zonder dat je het weet. De conclusie die werd gemaakt was, dat de afwijking op zichzelf geen oorzaak kán zijn van pijn.Dat aanhoudende en steeds terugkerende pijn vaak een andere oorzaak heeft, is ook mijn ervaring. Pijn aan verschoven nekwervels, een hernia, of gewrichtsslijtage kan zomaar wegvallen als je de aansturing van je fysiologie verandert.


Mochten fysieke behandelingen niet voldoende resultaat opleveren en/of steken inmiddels andere klachten de kop op, is het wellicht waardevol om te kijken of er iets anders is waardoor je lichaam dit toont.


Misschien is dit goed nieuws voor je.


Op de foto het resultaat van een onderzoek waarbij MRI scans werden gemaakt van mensen zonder rugklachten.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page