top of page

​DE OORZAAK VAN PIJN

Het is door medisch wetenschappelijk onderzoek bekend dat een afwijkende structuur, zoals een hernia of slijtage, geen reden hoeft te zijn voor pijn.

Ik kan me voorstellen dat dit vragen oproept en enigszins shockerend kan zijn.  Ik kan me voorstellen dat je denkt: Bij mij is het echt anders.

 

Ik denk het niet.

Een voorbeeld:

Een, op een MRI-scan duidelijk zichtbaar afwijkende structuur, zoals een hernia, slijtage in gewrichten of een klem-zittende zenuw, kan ernstige pijnen geven. Maar onderzoek wijst uit dat exact dezelfde afwijking zichtbaar bij een MRI bij een ander géén pijn doet.  De afwijking, de hernia, kàn dus geen oorzaak zijn van pijn.

 

De 'afwijking' doet bij de eerste groep zelfs niet altíjd pijn. De pijn is soms heftiger dan anders, terwijl er fysiek geen verandering is.  

 

Sommige mensen hebben zelfs langdurige (pijn)klachten zónder aanwijsbare afwijking.

Wat is dan de oorzaak mijn pijnklacht(en)? (Lees hier over ziektes en andere aandoeningen.)

Bij pijn die langer aanhoudt dan 2 maanden is er een grote kans dat er iets anders aan de hand is. Met of zonder afwijking, zoals slijtage, een scheurtje in een meniscus, een scoliose, artrose, hernia... of pijn die aanhoudt na een breuk, operatie of een blessure. 

In het kort:

 

Hoewel je (pijn)klacht absoluut echt is, ligt de oorzaak hiervan in het brein; Het centrum waar vandaan alles aangestuurd wordt.

 

Er zijn zaken die onbewust stress kunnen veroorzaken in ons brein. Denk aan een conflict of een onverwerkte ervaring,  weggestopte  boosheid of je houdt je mond voor de lieve vrede. Je maakt je vaak zorgen, voelt onmacht of loopt telkens tegen dezelfde dingen aan. 

 

Het brein staat dan continue in de stand OVERLEVEN. Want stress betekent voor het brein: GEVAAR. Dàt is het signaal waar je lichaam, je fysiologie, op reageert.

Onbewuste stress zorgt ervoor dat het brein continue in vecht-, verstop- of vluchtstand staat en alle systemen aanzet tot een of andere actie. Zo zorgt het stresshormoon Cortisol voor een aangepaste doorbloeding. Er gaat veel bloed naar de vitale delen. Deze zijn nodig als je moet vechten of vluchten. Op de 'zwakke' plekken ontstaat vaso constrictie, ofwel je bloedvaten worden wat geknepen omdat het bloed naar andere delen moet.

Als je chronisch in (on)bewuste stress staat, ontstaat op deze zwakke plek(ken) een chronisch tekort aan zuurstof.

 

En het zuurstoftekort zorgt voor een alarmsignaal: Pijn.

Dus niet de zwakke plek, de slijtage, de 'afwijkende' structuur van het lichaam veroorzaakt de pijn..., maar de stressfactor in het brein. 

Naast de wetenschap die dit aantoont, en de velen die vanuit deze visie hun klachten kwijtraakten, zie ik het ook bij mijn cliënten gebeuren. Mensen die na jaren pijnvrij raken, zonder dat ik hen fysiek aanraak. En zij ook geen fysieke oefeningen doen. Mensen die pijnvrij raken door coaching.

Het is even een andere visie op de oorzaak van pijn dan dat doorgaans wordt aangenomen. Deze benadering zorgt echter wel voor de mogelijkheid om pijn definitief te laten stoppen. Ook jouw chronische pijn. Zonder restklachten.

Een klacht krijgt vaak een diagnose, en daar hoort dan een behandelingsprotocol bij. Of deze iets oplost of niet. Lost de behandelde klacht wel op, dan openbaart de stress (onderdrukte gedachten) zich vervolgens op een andere plek. Hoewel er een tijd tussen kan zitten, hebben deze klachten dezelfde mentale oorzaak. De fysieke behandeling lost immers de oorzaak niet op.

Ondertussen vinden we het volledig normaal dat je blijft dokteren met een zwakke plek.

Tal van wetenschappers, ook medisch opgeleiden, hebben bovenstaande bevindingen (zoals het feit dat een afwijking, zichtbaar op een MRI-scan en hoe ernstig ook, geen pijn hoeft te doen) verder onderzocht. Een van hen is Dr Sarno.

 

John E. Sarno M.D. (1923-2017), prof. revalidatiegeneeskunde en revalidatiearts, onderzocht bovenstaande bevindingen verder en constateerde dat, met de juiste aanpak, de oorzaak van pijn wèl opgelost kan worden. Hij legde de basis voor de huidige behandeling die ik toepas bij mijn cliënten. Een interview met Dr J.E. Sarno vind je onderaan deze pagina.

Mocht je niet gehecht zijn aan wat je geleerd hebt, en ook niet aan je pijn, neem dan contact met me op. Natuurlijk zal ik je je stap voor stap begeleiden in dit prachtige proces naar pijnvrij. Het is hierbij overigens niet nodig je hele emotionele emmer leeg te gooien. Volkomen onnodig. Ik begeleid je stap voor stap.

Ga naar het aanvraagformulier voor een adviesgesprek door op de knop PIJNVRIJ te klikken. 

Het adviesgesprek is gratis en volkomen vrijblijvend. Eens duidelijk krijgen wat dit voor jou zou kunnen betekenen kan al heel verhelderend zijn.

Klik hier voor jouw stap naar:

John E. Sarno M.D. ontdekte de relatie tussen

onbewuste stress en chronische pijn.  

bottom of page