top of page
Tape helpt tegen hooikoorts
massagepraktijk westland aan zee

MEDICAL TAPE HELPT TEGEN HOOIKOORTSKLACHTEN

Hoe dan?? Lees dan even verder. Velen gingen je voor, met verbluffend resultaat. Ik ben erg enthousiast over het effect dat de gekleurde Medical Tape kan hebben (zie Medical Taping onder BEHANDELINGEN). Vorig jaar ben ik  begonnen met het toepassen van de gekleurde tape bij cliënten met hooikoortsklachten. Met, zoals gezegd, zeer positieve resultaten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocht je het ook willen (proberen), klik dan op de knop 'Boeken' en ga naar de categorie Medical Taping.

 

 

 

 

 

 

 

De uitleg:

Hooikoortsklachten;

 

Medical Tape bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt dat 84% flinke verlichting heeft door Medical Taping bij hooikoortsklachten. Het antwoord op de vraag hoe dat kan, lijkt vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Bovendien prikkelt de tape via de huid het neurogene stelsel.

Hoe vaak tapen?

Er is gebleken gebleken dat na 1x tapen al een positief effect merkbaar is, maar door een tweede tape na 1 week nogmaals toe te passen kunnen klachten nog sterker afnemen. Een eventuele derde tape in de week erna kan een nog beter resultaat opleveren, maar de daling van klachten bij een derde tape is minder significant. Geadviseerd wordt de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape (indien nodig) aan te brengen.

 

De tape is lucht- en waterdoorlatend maar wel bestand tegen water (douchen, zwemmen). Het heeft een hypoallergene 100% acryl lijmlaag, die geactiveerd wordt door lichaamswarmte.

Een meer uitgebreide uitleg wat betreft de werking:

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape

In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone ’s van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.

De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende langste hersenzenuw, ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een dorsale rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van de tape

In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.

De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid een positief effect op de invloed van het immunoglobuline IgE en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.

C.O.P.D.

De behandelmethode bij COPD en bij hooikoorts komen met elkaar overeen, omdat beide keren de uitwerking van de tape via de segmentale relatie van de huid waarover de tape wordt aangelegd, met de pleura, bronchiën en longen verloopt.

C.O.P.D. patiënten die met deze tape combinatie behandeld werden, vertellen vrijwel zonder uitzondering over meer longinhoud te beschikken door deze tape. In vrijwel alle gevallen nam het medicijngebruik drastisch af. Na één keer tapen is er zeker sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken), bij chronische klachten kan daarna opnieuw een tape gezet worden. De werking van deze tape combinatie lijkt in de loop van de tijd niet af te nemen.

Tape helpt tegen hooikoorts
bottom of page